Μύρισε τσάι … μύρισε Άνοιξη! Μπουμπούκια πριν προλάβουν καν να ανθίσουν και μικρά, τρυφερά φύλλα τσαγιού κατατάσσουν το λευκό τσάι στις πιο ελκυστικές, ανοιξιάτικες μυρωδιές!
Ο λόγος για το περίφημο λευκό τσάι, το οποίο θεωρείται η κορυφή των τσαγιών στην Κίνα και το πιο σπάνιο στον κόσμο, διάσημο για την απαλή, ντελικάτη ¨φύση¨ του, ενώ παράλληλα συνιστάται ως το πιο κατάλληλο για τον κάθε αρχάριο που θα ξεκινήσει να πίνει τσάι.
Για πολλά χρόνια παρέμενε άγνωστο έξω από την Κίνα, κι όμως σήμερα είναι το πιο περιζήτητο τσάι του κόσμου. Τα αναδυόμενα μπουμπούκια και τα νεαρά φύλλα του φυτού με υψηλή θρεπτική αξία συλλέγονται μόνο μια φορά το χρόνο νωρίς την Άνοιξη σε μικρό χρονικό διάστημα. Η συλλογή και η επεξεργασία των φύλλων από την πρώτη συγκομιδή δίνει ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό τσάι στη γεύση και στην εμφάνισή του.
Το λευκό τσάι, όπως και οι υπόλοιπες κατηγορίες τσαγιών προέρχονται από το ίδιο φυτό, Camellia sinensis. Η επεξεργασία των φύλλων και η διάρκεια επαφής τους με το οξυγόνο (οξείδωση) είναι αυτό που διαφοροποιεί τις ποικιλίες μεταξύ τους. Τα φύλλα του λευκού τσαγιού είναι τα πιο νεαρά φύλλα του φυτού (7 – 8 ημέρες) και φύλλα μπουμπουκιών προτού ανοίξουν και καλύπτονται από ένα ασημόλευκο χνούδι που δίνει την ονομασία στη συγκεκριμένη κατηγορία τσαγιού.
Η παραγωγή του λευκού τσαγιού είναι απλή και μοναδική. Τα φύλλα είναι τα λιγότερο επεξεργασμένα με την πιο minimal διαδικασία σε σχέση με άλλες κατηγορίες τσαγιών. Όταν τα νωπά φύλλα τσαγιού συλλέγονται, μαραίνονται και αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια επεξεργασίας δεν προωθείται η οξείδωση των φύλλων γι’ αυτό και διατηρούν το αρχικό χρώμα και άρωμα αναλλοίωτο. Το απόσταγμα χαρίζει ένα κιτρινωπό χρώμα στην κούπα με ήπια, φυσικά απαλή και γλυκιά γεύση.
Πιστεύεται ότι το λευκό τσάι είναι η πρώιμη μορφή του τσαγιού, λόγω του ότι γίνεται ουσιαστικά μόνον η αποξήρανση, μία από τις πρώτες μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για την αποθήκευση των τροφίμων. Το λευκό τσάι αναφέρεται στα πρώτα γραπτά αρχεία κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Σονγκ και λέγεται ότι μόνον ο αυτοκράτορας μπορούσε να το καταναλώσει ως φόρο τιμής. Την ίδια εποχή η παρασκευή και το σερβίρισμα του λευκού τσαγιού γινόταν με χορευτικές τελετές από τις οποίες έχει τις ρίζες η Ιαπωνική τελετή του matcha τσαγιού.
Μία από τις πιο σημαντικές κατηγορίες λευκού τσαγιού είναι το pai mu tan δηλ. η Λευκή Παιωνία όπως μεταφράζεται. Η Λευκή Παιωνία έχει ένα μπουμπούκι και τα δύο πρώτα φύλλα του φυτού. Τα μπουμπούκια μέσα στο νερό μοιάζουν να ανθίζουν, γι’ αυτό και την αποκαλούν Λευκή Παιωνία αποδίδοντας τιμή στο εθνικό φυτό της Κίνας. Έχει τη λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες τσαγιών και ο ελαφρύς χαρακτήρας του το καθιστά ιδανικό ρόφημα για την Άνοιξη.
Στην ώρα του τσαγιού θα βρείτε την αυθεντική γεύση του λευκού τσαγιού pai mu tan (ένα μπουμπούκι και δύο νεαρά φύλλα) εξαιρετικής ποιότητας και αρωματικές ποικιλίες έχοντας ως βάση το λευκό τσάι μαζί με αιθέρια μείγματα φρούτων και λουλουδιών!